Volg ons op:
Verbouw voormalige varkensstal tot beeldenschuur met patio
Hoogland, IJsselstein
2007

Opdrachtgever: Hans Leijerzapf

IMG_4008

IMG_4603

IMG_4006 IMG_4037

IMG_3952

IMG_3960

IMG_3994

IMGP8365
De oorspronkelijke situatie

Voor kunstenaar Hans Leijerzapf heeft WAS in het verleden al een schuur behorende bij zijn boerderij omgebouwd tot atelier. Nu heeft WAS ook de voormalige varkensstal veranderd in een beeldenschuur met patiotuin. Ook hier is gebruik gemaakt van bestaande elementen, gecombineerd met een strakke afwerking.

De muren van de varkensstal met daarin de kenmerkende stalen stalramen en steunberen staan nog overeind. De voormalige hoofdconstructie van eiken balken en kolommen is eveneens nog aanwezig, vrij van de onderzijde van het dakvlak, en heeft geen constructieve functie meer.
Zoals bij de oorspronkelijke functie is het gebouwdeel, dat aangekapt is aan de eigenlijke stal, een gedeeltelijk overdekte buitenruimte.

Het meest kenmerkend in de architectuur is het uit meerdere segmenten bestaande dak. verschillende dakvlakken zijn geknikt en gevouwen en “schotelen” ten opzichte van elkaar. Licht en zon worden, door de spleten, gedoseerd en met dramatiek in de ruimte toegelaten.
Goten zijn niet aangebracht. Door de dakvorm wordt het regenwater in de killen verzameld en in een vijver opgevangen die van binnen naar buiten loopt.