Volg ons op:
Molenwinkel bij molen "De Windotter"
Molenplantsoen, IJsselstein
2006-2007

Opdrachtgever: Bestuur Stichting De Windotter


IMG_0407

_MG_0937

IMG_0402 IMG_0055

IMGP1213

page20-1002-full IMGP1215

page20-1005-full
Korenmolen ‘de Windotter’ is een van de grootste van Nederland en is sinds de restauratie van 1987 volledig in bedrijf. De molen is nog steeds in bedrijf.
Aangezien de verkoopruimte in de molen te klein werd, is WAS gevraagd een nieuw ontwerp te maken. Dit nieuwe ontwerp, geplaatst tussen de molen en de stadsmuur (beiden rijksmonumenten), is gebaseerd op de configuratie van de molen en haar terrein voor de verbouwing in 1987, namelijk de molen met daaromheen verschillende losse bijgebouwtjes.

Door het gebouw 1,2 meter in de grond te laten zakken wordt het niveauverschil in het terrein overbrugd. Een bescheiden massa herbergt zo een ruime winkel. Met als uitgangspunt een typische hollandse gepotdekselde schuur is, door het hervormen van de massa, het gebouw toegesneden op programma en locatie. De beide dakvlakken van het zadeldak zijn bij de nok losgeknipt en ten opzichte van elkaar verschoven.
De materialen van dak en gevel horen van oudsher bij de stad: donkere gepotdekselde delen boven een gestucte plint en zink.

In de winkel is de molen te zien en te voelen. Door de iets tapse glazen strook die in het dakvlak verdwijnt, vang je een glimp van de stelling op en valt de middagschaduw van de draaiende wieken op de wanden.

Alle materialen zijn basic gehouden, waardoor de molenwinkel bescheiden oogt, ondergeschikt aan de molen zelf, maar met een eigen(wijs)heid.